Gyakran ismételt kérdések

Mennyi a megtérülési ideje a napelemes rendszernek?

A körülményektől függően egy napelemes rendszer kb. 10-15 év alatt visszahozza a költségeket. Kalkulátorunk megbízható kutatási eredményekre támaszkodva, alapos matematikai számításokat használ. Számításba veszi a szükséges egységnyi teljesítményű rendszer beruházási költségét, a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia árát, a tájolást, dőlésszöget, földrajzi elhelyezkedést, a napelemek degradációját és az inflációt is.
Ugyanakkor érdemes megemlíteni olyan változókat, melyek tovább befolyásolhatják a megtérülés idejét. Ilyen például a villamosenergia árak alakulása, illetve a felvehető támogatási összegek.

Napelemek elhelyezése, ideális tájolások és dőlésszögek

A napelem optimális tájolása nagyban befolyásolja napelemes rendszerünk teljesítményét. Nem véletlen, hogy a mérnökök emiatt rengeteg időt és figyelmet szentelnek ennek a témakörnek. Egy rosszul tájolt napelem ugyanis döntő tényező lehet megújuló energia termelésünkben.

Kivétel nélkül minden egyes napelemes rendszernél alapfeltétel, hogy a felszerelt paneleket egész nap, napfelkeltétől, egészen napnyugtáig elegendő napsugárzás érje. Amennyiben ez megvalósul azzal már egy hatékony eredményt tud produkálni napelemes rendszerünk.

A megfelelő tájolás ezt a hatékonyságot képes maximalizálni a körülmények figyelembevételével. Érdemes ügyelni arra, hogy lehetőség szerint sem reggel sem késő délután ne legyenek árnyékot adó akadályok a napfény útjában. Ilyen akadályok például a villanyoszlopok, kémények, fák lombjai, vagy a szomszédos épületek.

A napelem elhelyezése során aranyszabály hazánk esetében, hogy a 35 fokos dőlésszöggel tudjuk elérni a legjobb hatásfokot. Amennyiben ettől eltérő dőlésszöggel van csak módunk telepíteni a paneleket, akkor az természetesen teljesítménycsökkenést fog okozni rendszerünkben.

Az elhelyezés során a dőlésszög mellett fajsúlyos jellemző a teljesítmény maximalizálása érdekében a déli tájolás megközelítése. Amennyiben lehetőségünk adott rá, akkor a teljesen déli elhelyezés a preferált, az ettől keletre, illetve nyugatra történő eltérés kis mértékben, de ronthatja a napelemek hatásfokát.

Legrosszabbul abban az esetben járhatunk, ha északi tájolásra van csak lehetőségünk. Ilyen esetben már érdemesebb megfontolni az alternatív megoldásokat is, mint a földi telepítésű napelemes rendszer.

A fentiek alapján tehát a következő néhány szempont az ideális választás napelemek megfelelő telepítéséhez:
• 30-40 fok közötti dőlésszög;
• délirányú tájolás (dél, dél-kelet, dél-nyugat);
• a panelekre érkező beesési szög mindig 90 fok legyen.

A legjobb déli irányú tájoláshoz képest a dél-kelet vagy dél-nyugat irányú telepítés csupán néhány százalékos veszteséget okoz. A nyugati vagy keleti tájolás pedig már jelentősebb 15-20%-os veszteséget jelent, tehát a dél-kelet, dél-nyugati tájolás még koránt sem jelent akkora veszteséget, hogy ne érné meg a napelemes rendszer telepítése. Sőt, egyre elterjedtebb a kelet-nyugati napelemes rendszer, amely esetén szintén biztosított az egész napos termelés.

Akkor a lehető legrosszabb a napelem tájolása és emiatt egyben nem is javasolt annak telepítése, ha északi vagy észak-kelet/ észak-nyugati lenne a panelek fekvése. Ilyenkor mindenképp érdemes más lehetőségeket is figyelembe venni.

Nem szükséges például feltétlenül a lakóépületre, telepíteni a paneleket. A garázs vagy stabil szerkezettel rendelkező melléképületek kiválóan alkalmasak lehetnek az elhelyezésre.

A földre való telepítés szintén jó alternatíva lehet, de ilyenkor érdemes a plusz anyagköltséggel is számolnunk a szükséges tartószerkezetek kiépítése miatt.

Csak akkor működik, ha rásüt a nap vagy felhős időben is termel?

A napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben és alacsony hőfokon működnek a legjobban, azonban felhős időben is termelnek, és akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni.

Hálózatra termelő napelemes rendszer esetében érdemes éves elszámolású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többletmennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

Ellenállnak a napelemek a jégesőnek?

A szélsőséges időjárást a napelemek jól bírják. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen.

Azt azonban fontos észben tartani, hogy sajnos a napelemek törhetnek, sérülhetnek minden olyan esetben, amikor a házon lévő tetőt is komoly kár éri. Ezért javasoljuk a lakóház biztosítását kiterjeszteni a napelemes rendszerre is.

Milyen karbantartást igényel a napelemrendszer?

A napelemes rendszer alapvetően nem igényel karbantartást. A port és egyéb szennyezőanyagokat az eső lemossa. Ha mégis tisztításra szorul, akkor esővízzel, desztillált vagy ioncserélt vízzel le lehet törölni puha kendővel.

A folyamat menete az érdeklődéstől a kész rendszerig

1. helyszíni felmérés
2. árajánlatadás
3. áramszolgáltatói engedélyeztetés
4. vállalkozói szerződés megkötése
5. napelem rendszer telepítése
6. érintésvédelmi felülvizsgálat
7. készre jelentés beadása
8. végdokumentumok elküldése az Ügyfél részére (áramszolgáltatói dokumentumok, garancialevelek)
9. inverter webfelügyelet beállítás 10. mérőóra cseréje

Fizetés ütemezése

Előlegszámla a szerződéskötést követően, még a telepítés előtt (az anyagköltség 80%-a).

Végszámla a készre jelentés beadását követően (fennmaradó összeg kiegyenlítése).

Hány évig üzemel a rendszer?

A napelemeket az utóbbi évtizedben már 30-35 éves időtartamra tervezik, és többnyire olyan akár szélsőséges időjárást is jól tűrő anyagokból állnak, mint a jégesőnek is ellenálló, edzett üveg, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy az UV sugárzás álló solar-kábelek.

Inverter csere: számoljunk vele?

A kiépített napelemes rendszerünk teljes élettartama során (30-35 év) általában kalkulálni kell egy inverter cserével. A mai inverterek gyártói garanciája 5-12 év között mozog, de lehetőség van típustól függetlenül garancia kiterjesztésre is.

Megnyugtató azonban a tudat, hogy a jelenleg forgalomban levő napelem inverterek élettartama, a tapasztalatok alapján 10-20 év körül mozog, különösképp a magas minőséget képviselő gyártók termékei.

Milyen tetőre szerelhető napelem?

Cégünk pala kivételével bármilyen héjazattal rendelkező tetőre telepít.
Ha a tető bármilyen okból nem alkalmas a napelemes rendszer rögzítésére, a földi telepítés egy jó alternatíva.

Milyen tetőre nem szerelünk?

Cégünk egyedül a palatetőre történő szerelést nem vállalja.

Falra lehet-e szerelni?

A falra történő rögzítés megoldható, viszont ez egy költségesebb megoldás és a függőleges elhelyezés miatt a fény beesési szöge sem ideális, így nő a megtérülési idő.

Szükséges-e építési engedély a napelemes rendszer telepítéséhez?

A magyarországi jogszabály szerint a háztartási méretű napelemek nem építési engedély kötelesek. Az ezzel kapcsolatos félreértést sok esetben az okozza, hogy a szigetüzemben működő 50 kW-ot meghaladó rendszerek már engedélyhez kötöttek, ugyanis ezek méretükből adódóan már nagyobbak, mint a háztartási rendszerek.

Az ilyen jellegű napelemek engedélyeztetése egy hosszabb folyamat, amihez több szakhatóság bevonása és jóváhagyása is kötelező.

A háztartási méretű kiserőművek esetén (<50kW) csak áramszolgáltatói engedélyeztetés szükséges.

Áramszolgáltatói engedélyeztetés

Cégünk a telepítendő napelemes rendszer áramszolgáltatói engedélyeztetését is vállalja, ezt árajánlatunk minden esetben tartalmazza.

Napelemekre vonatkozó garanciák

A napelemekre általánosságban két különböző garancia vonatkozik:

Gyártói és teljesítmény garancia, melyet a gyártók vállalnak a termékeikre.

Az általános gyártói garancia garantálja, hogy a termékek mentesek az anyag- és gyártási hibáktól, amelyek hatással vannak/ lehetnek a termékek működésére.

A teljesítmény garancia azt garantálja, hogy a termékek egy bizonyos időtartamig megtartják a megadott névleges teljesítményüket. Ez gyártótól függetlenül minimum 80%-os csúcsteljesítményt jelent a kezdeti teljesítményhez képest a 25. év végéig.