Otthonfelújítási támogatás napelemrendszerre 2022-ben


A 2022-es, napelemrendszerek telepítését támogató állami pályázat óriási előrelépést jelent a megújuló energiaforrások napi szintű felhasználása terén. Van azonban egy nagy baj vele.

Nem mindenkinek jár. Sokan vannak, akik a magasabb jövedelmük miatt nem jogosultak a 100 %-os finanszírozásra, pedig a kereseti plafon (bruttó 4 850 000 Ft/év) azért nem egy egetverő összeg.

Számukra jelenthet megoldást az otthonfelújítási támogatás, mely szintén felhasználható napelemrendszerek telepítésére vagy korszerűsítésére, és amelynek gyakorlatilag az egyetlen fontos feltétele, hogy az igénylő legalább egy 25 év alatti gyermeket neveljen saját háztartásában (természetesen vannak más feltételek is, de ezek a legtöbbek számára teljesíthetőek. Pontos részletek a pályázati kiírásban!).

Otthonfelújítás támogatás napelem rendszerre

A maximális támogatási össze tekintetében az otthonfelújítási támogatás majdnem megegyezik a napelempályázattal – itt 3 millió forint a plafon – azonban fontos különbség, hogy a kialakítás teljes összegének maximum a fele számolható el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a napelemek mondjuk 4 millió forintba kerülnek, akkor ebből csak 2 millió kapható meg támogatás formájában. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy míg a napelempályázat esetén az igénylőnek nincs szüksége önerőre, addig az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozásos jellege miatt komoly saját tőkét igényel. Először a ki kell fizetni a kivitelezőnek a teljes összeget, amit utólag lehet számlákkal igazolva visszaigényelni.

Az ingatlan jellegét tekintve az otthonfelújítási támogatás megengedőbb, mivel minden olyan lakóingatlanra igényelhető, amelyben a kérelmet benyújtó legalább egy éve lakik, vagyis az az állandó bejelentett lakcíme. Ebből fakadóan értelem szerű, hogy új, kivitelezés alatt lévő ingatlanra nem lehet felvenni a támogatást.

Mire érdemes figyelni az elszámolás kapcsán?

A támogatás „legnehezebb” része a számlázás, ugyanis a támogatás összege fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra, illetve anyagköltségre. Ezeket a számlán külön tételben kell feltüntetni. Szerencsére a vállalkozók legnagyobb része tisztában van a követelményekkel, így a számlázást jó eséllyel rájuk bízhatjuk. A napelempályázattal ellentétben itt nem szükséges regisztrált kivitelezőt választani (és nem is kell feltétlenül mindent ugyanannak a cégnek csinálnia), azonban (saját érdekből) erősen ajánlott egy tapasztalt, több éves múlttal rendelkező napelemekkel foglalkozó céget megbízni. Jó hír, hogy amennyiben a benyújtás után kiderül, hogy valami még sincs rendben a számlákkal, az elbírálás során egy alkalommal van lehetőség hiánypótlásra.

Több más állami támogatással egyetemben az otthonfelújítási támogatás is kifut az év végén, vagyis legkésőbb december 31-ig lehet kérelmet benyújtani. Érdemes tehát sietni!

KÉRDEZZEN BÁTRAN!

Amennyiben először jár a weboldalunkon, és nem tudja, hogyan is vágjon bele a napelemes rendszer kiválasztásába, kérdezze kötelezettségmentesen szakértő kollégánkat a következő telefonszámon:  +36 30 831 21 67