Kik pályázathatnak az akár 100%-os 2022-es lakossági napelem pályázatra?


A megújuló energiaforrások használata alap pillérét képezi a fenntartható jövő kialakításának. Mivel Magyarország célja több más európai országgal egyetemben, hogy 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon, tavaly év végén elindult az eddigi legnagyobb olyan zöldítési project, ami a lakosságot ösztönzi arra, hogy otthonaikat környezetbaráttá tegyék. A köznyelvben csak lakossági napelempályázatnak hívott, hivatalosan RRF-6.2.1 kód alatt futó project a napelemrendszerek kialakítása mellett a fűtési rendszerek elektrifikálását (vagyis elektromossá tételét) is támogatja, melyekhez az energiát szintén a napelemek biztosítják.

100%-os támogatás?

A korábbi pályázatokhoz képest nagyon fontos változás, hogy a támogatás 100 %-os és a teljes támogatási összeg napelem rendszer és új fűtésrendszer együttes kialakítása esetén akár 11,3 millió forint is lehet. 

Napelem pályázat

Kik pályázhatnak?

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező, nagykorú természetes személyek (csak magánszemélyek) jogosultak a támogatásra, akiknek 2020. évi, adóbevallás szerinti jövedelme nem haladja meg a 4 850 000 Ft-ot. A jövedelmet a háztartásban élő kereső személyek között átlagolják, tehát az sem feltétlenül baj, ha valaki ennél többet keres, viszont ebben az esetben a társpályázó(k)nak kevesebbet kell. Fontos kiemelni, hogy CSAK a keresők, vagyis a jövedelemmel rendelkezők számítanak, a gyerekek száma ebből a szempontból nem számít. Ők az elbírálási folyamat során egy pontrendszer révén kerülnek „beszámításra”, egy gyerek 2, két gyerek 3, három vagy több gyerek 4 pontot ér.

A kereseti feltételeket meglehetősen sokan tudják teljesíteni, azonban a pályázat az ingatlanra is feltételeket szab. A támogatás csak családi házra, használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/épületrészére, illetve legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakásra igényelhető. A pontos részletek a pályázati kiírásban találhatók!

A pályázat beadásának 2022-es első üteme már lezárult, a második ütem 2022. szeptember 19-étől indul és a benyújtás megyénként ütemezetten történik majd. Fontos tudni, hogy elnyert pályázat esetén a kivitelezést csak a rendszerben regisztrált vállalkozók, kivitelező cégek végezhetik, egyéni kialakításra nincs lehetőség!

A támogatási kérelmet a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon elektronikus formában lehet benyújtani, miután a leendő kivitelezővel megtörtént a szerződéskötés. A szerződés mindenképpen szükséges, ugyanis a kivitelezőnek regisztrálnia kell a kérelmet benyújtani szándékozó magánszemély adóazonosító jelét a rendszerben, ennek hiányában a kitöltő felület nem elérhető!

KÉRDEZZEN BÁTRAN!

Amennyiben először jár a weboldalunkon, és nem tudja, hogyan is vágjon bele a napelemes rendszer kiválasztásába, kérdezze kötelezettségmentesen szakértő kollégánkat a következő telefonszámon:  +36 30 831 21 67